
Alarmstyring – hvilket styringssystem?
Det viktigste er selvsagt at ditt alarmsystem er sikkert, men det er også viktig å ikke glemme at du skal ha en alarmløsning du er komfortabel med å styre. I denne artikkelen kan du lese om forskjellige metoder for alarmstyring.
Dersom du vurderer å gå til anskaffelse av en boligalarm er det en rekke ting du må huske på. Du må kikke på leverandører, pris, og hva slags totalløsning som passer best for din bolig. Alarmstyring er også svært viktig.
Hvordan alarmen styres blir nemlig ofte litt oversett og forbigått. Det er viktig at styringsmetoden for alarmsystemet passer best mulig for deg og din familie. Dette høres kanskje ut som en selvfølge, men det er faktisk en del ting å tenke på.
Viktige ting å huske på når du skal velge alarmstyring
Det er primært tre hovedting du bør huske på når du skal velge styringssystem for alarmen din. Først og fremst er det viktig at det er enkelt å skru alarmen av og på. Man kan velge en rekke forskjellige metoder for å gjøre dette.
En knapp på en kodebrikke er eksempelvis veldig mye enklere å forholde seg til enn en fire- eller åtte-sifrert kode. I og med at alarmen gjerne skrus av og på i alle fall én gang om dagen er det viktig at dette kan gjøres kjapt.
I en slags kontrast til enkelthet kommer selvfølgelig sikkerhet. Det er ikke til å komme unna at i eksempelet over vil en kode definitivt være sikrere enn en kodebrikke. Derfor er det viktig at du måler disse to opp mot hverandre. Velg en løsning som i kombinasjon både er enkel og sikker.
Og helt til sist er det viktig at alarmen er så praktisk som mulig. Kanskje det er greit å kunne styre den fra mobiltelefonen din? Det finnes en rekke leverandører som tilbyr såkalte smart-alarmer. Med en slik løsning er det mulig å fjernstyre alarmen selv når du ikke er hjemme.
Fordeler og ulemper med kodebrikke
En kodebrikke er en av de vanligste styringsmetodene for boligalarmer som tilbys i dag. Dette er en liten brikke du kan feste til nøkkelknippet ditt og bruke til å styre alarmen.
Den absolutt største fordelen med kodebrikken er at den er svært enkel å bruke. Ved hjelp av en knapp er alarmen skrudd av og på. Det tar rundt et sekund å aktivere eller deaktivere alarmsystemet ditt.
Videre er også kodebrikker greie dersom man har barn i hus. Det er enkelt å forklare hvordan de fungerer, og man løper ikke risikoen man gjør med en kode der barna kan glemme tallene.
Ulempen med en kodebrikke er nettopp at den er så enkel å bruke. Dersom en tyv skulle få tak i nøkkelknippet ditt, og kodebrikken henger på, er det en enkel sak å bryte seg inn. Videre må alarmen alltid skrus av og på ved sensoren på inngangsdøren.
Fordeler og ulemper med kode
Et annet vanlig alternativ for alarmstyring er bruk av en kode. Dette brukes også gjerne i kombinasjon med kodebrikken. Tallene kan du velge selv, og det er gjerne mulig å ha 4, 6 eller 8 sifre på koden.
Med tanke på sikkerhet har koder et stort overtak over kodebrikker. Når man velger sin egen kode til boligen fungerer dette på mange måter som PIN-koden på en mobiltelefon. Det er bare du og familien som vet hva koden er.
Det er også enkelt å endre koden dersom man er redd for at noen skal ha fått tak i den. Du trenger altså ikke å bytte ut noe fysisk for å etablere sikkerheten i hjemmet igjen.
Ulempen med en kode er at det tar lengre tid å aktivere alarmen. Da kan man i verste fall ende opp med å ikke skru den på hvis man har dårlig tid. I så fall forsvinner selvfølgelig mye av poenget med en boligalarm.
I tillegg til dette kan man også glemme en kode til boligalarmen. Det er kanskje størst risiko for dette dersom det bor mindre barn i huset. Og det er selvfølgelig ingen løsning å skrive ned koden – da mister man sikkerheten til denne styringsløsningen.
Fordeler og ulemper med fjernkontroll
En fjernkontroll som styringssystem kan være praktisk i en rekke tilfeller. Da behøver man ikke å skru på alarmen ved inngangsdøra. Fjernkontrollen kobles enkelt opp mot alarmsystemet og fungerer innen en viss rekkevidde.
Dersom man har flere innganger til boligen er dette spesielt praktisk. Da er man ikke bundet til å skru på alarmen på ett sted i boligen. Det blir eksempelvis mulig å aktivere alarmen fra soverommet ved hjelp av fjernkontrollen.
En ulempe med fjernkontroll er at det som oftest ikke er inkludert i alarmpakkene som tilbys fra alarmleverandørene. Dermed blir dette en ekstra utgift. Det er selvfølgelig også fare for at man mister fjernkontrollen.
Dersom dere ønsker en fjernkontroll til boligalarmen deres er det lurt å anskaffe dette i kombinasjon med en annen styringsløsning. En kodebrikke eller kode vil hjelpe dersom fjernkontrollen skulle bli borte.
Fordeler og ulemper med mobiltelefon
Som del av smartalarm-pakkene som begynner å bli mer og mer populære kan man også styre boligalarmen fra mobiltelefonen. Dette kan være en god løsning for mange. Det er imidlertid lurt å velge den i kombinasjon med en annen styringsløsning.
Fordelen med alarmstyring via mobiltelefonen er at alarmen kan aktiveres uavhengig av hvor du befinner deg. Applikasjonen er koblet opp til alarmsystemet og du kan dermed følge med på skallsikring og full aktivering av alarmen.
Fjernstyring fra mobiltelefonen er dessverre gjerne en ekstraløsning som man må betale for i tillegg til alarmpakken. Derfor er det viktig å vurdere om dette er verdt den ekstra kostnaden. Mobiltelefoner er også gjerne personlige, og det kan derfor bli krevende å dele alarmstyring med resten av familien.
Fordeler og ulemper med biometrisk sikring
Dette tilbys per i dag ikke av alarmselskapene i Norge. Det er allikevel sannsynlig at løsningen vil komme på markedet i løpet av noen år. Biometrisk sikring er styring av alarmsystemet ved hjelp av stemmegjenkjennelse, øyescanner og lignende.
Dersom teknologien fungerer som den skal er dette en av de sikreste formene for alarmstyring. Da bærer man koden med seg og det vil bli nærmest umulig for tyver å bryte seg inn.
Allikevel er dette en kostbar løsning for alarmstyring og per i dag svært vanskelig å skaffe til private hjem. Man løper selvfølgelig også den risikoen at teknologien kan streike. Da vil det sannsynligvis være dyrt – og ta lang tid – å få systemet reparert.