Derfor bør du ha boligalarm
Blir man egentlig noe tryggere i hjemmet ved å ha et slikt system installert, lurer du kanskje på? Vi forsøker å gi deg svaret.
De aller fleste som vurderer å skaffe seg boligalarm lurer selvfølgelig på en rekke forskjellige ting. Hvor mye vil det koste å installere alarmen? Kan jeg regne med rask responstid fra alarmselskapet? Vil vekterutrykning koste ekstra?
Det kanskje viktigste spørsmålet handler for mange imidlertid om poenget med en boligalarm. Blir man egentlig noe tryggere i hjemmet ved å ha et slikt system installert?
Dette er selvfølgelig en viktig beslutning å ta. En boligalarm koster litt i måneden. Her går vi gjennom de viktigste grunnene til å investere i boligalarm.
Du forebygger mot innbrudd
I 2011 kom Aftenposten ut med tall fra forskning som ble gjort på hvor effektive boligalarmer er. Da ble det gjort noen interessante funn, spesielt med tanke på selve skiltingen for boligalarmen.
Det viste seg nemlig at sannsynligheten for et innbrudd blir redusert med 96% med en boligalarm installert. Og det er bare med skilting på plass utenfor hjemmet.
Potensielle tyver vet hvor gode alarmsystemene vi har i dag er. Sannsynligheten for å bli tatt i en bolig med boligalarm installert er veldig høy. Så snart alarmen går vil det igangsettes en vekterutrykning. Dette gir også tyven lite tid på å raske med seg det de vil stjele.
Dersom noen allikevel skulle forsøke å bryte seg inn er det en rekke andre sikkerhetstiltak på plass med en boligalarm. Først og fremst vil utløsing av alarmen sette i gang en ulende lyd, som vil skremme de fleste.
I tillegg til dette får vaktsentralen umiddelbart beskjed om alarmsignalene via lynrask kommunikasjon. Operatørene vil da sette i gang en vekterutrykning når alarmen er reell.
Brannsikkerheten styrkes
De mest basale funksjonene man får på boligalarmer i dag er innbruddsalarm og brannalarm. Sistnevnte er så viktig at selv justis- og beredskapsdepartementet anbefaler norske husstander å installere boligalarm.
Som del av alarmpakken din installeres det røyksensorer på strategiske steder i hjemmet. Så snart disse plukker opp et snev av røyk vil alarmen utløses. Da setter vaktsentralen til alarmselskapet i gang utrykning i samarbeid med det lokale brannvesenet.
Når det kommer til brann viser det seg om og om igjen at bare få minutter redder liv. Dette er både med tanke på respons fra brannvesenet og de som befinner seg der det brenner. Med brannalarm i boligalarmsystemet får du og familien tid på å komme dere ut.
På bakgrunn av dette anbefaler også en rekke brannvesener i Norge at man installerer boligalarm med brannalarm. Det viser seg at dette er sikrere enn gammeldagse røykvarslere i boligen.
Vekterutrykning dersom noe ikke er i orden
I tillegg til innbruddsalarm og brannalarmen får du også hjelp dersom noe ikke skulle være i orden hjemme. Som del av alarmabonnementet ditt er det inkludert tilgang på et vekterteam, 24 timer i døgnet året rundt.
Når alarmen deres går blir signalet sendt videre til alarmselskapets vaktsentral. Og er alarmen reell blir det sendt ut vektere umiddelbart.
Dette er erfarne og kompetente personer som vet å hanskes med farer i hjemmet. Responstiden blir også kortet drastisk ned når man er i direkte kommunikasjon med alarmselskapet. Spesielt hvis man sammenligner tiden det vil ta å få kontakt med politiet.
De fleste boligalarmer har videre funksjonalitet for det som kalles en SOS-alarm eller panikkalarm. Denne vil alltid medføre vekterutrykning til boligen. Dersom man føler seg truet og er redd for at noen forsøker å komme seg inn gir denne funksjonen ekstra trygghet.
Smarthus-løsninger gir deg full kontroll
Boligalarmpakkene som tilbys på markedet i dag blir stadig mer avanserte. De siste årene har det blitt svært populært med smarthus- eller smartalarm-løsninger. Dette er omfattende systemer som gir deg full kontroll over boligen din.
Med denne typen alarmpakker får du mulighet til å styre alarmfunksjoner i hjemmet fra mobiltelefonen. Det betyr at du kan sjekke om alarmen er av- eller påskrudd uansett hvor du befinner deg. Men det er også en rekke andre ting du kan bruke applikasjonen til.
Ønsker du for eksempel muligheten til å styre lys og strøm fra mobilen? Med en smartalarm-løsning er dette helt uproblematisk. Hvis du har glemt å skru av noe før ferien er det gjort med et tastetrykk. Du kan også variere belysningen for å lure potensielle tyver til å tro at dere er hjemme.
Videre er det mulig å få på plass sensorer for fukt og mus, samt elektrisk dørlås som kan åpnes og låses fra mobiltelefonen. Mulighetene er store, og blir stadig større, med dagens boligalarmteknologi.
Alltid noen som passer på
Dersom du installerer boligalarm i hjemmet ditt kan du føle deg trygg hele døgnet, året rundt. Det er nemlig alltid noen som passer på, uansett om du befinner deg hjemme eller på ferie.
Vaktsentralen bemannes av erfarne operatører som er spesialister på å lese alarmsignaler. Det betyr at riktig tiltak vil igangsettes i løpet av kort tid etter alarmen din går. Og denne sentralen er selvfølgelig bemannet 24 timer i døgnet, 365 dager i året.
Med alarmabonnementet ditt får du også muligheten til å kontakte vaktsentralen. Dersom det er noe du lurer på, eller føler deg truet, er hjelpen aldri langt unna.