
Hva er GSM og hvordan fungerer GSM-alarmer?
Her får du en gjennomgang av hvordan GSM-teknologi fungerer til boligalarmer, samt fordeler og ulemper med dette alternativet.
Dersom du ønsker å skaffe deg boligalarm for å sikre hus eller leilighet vil du få tilbud om primært to typer teknologi fra aktuelle tilbydere. Disse er GSM- og bredbånd-oppkobling til alarmsentralen.
For å ta best mulig valg til din bolig er det viktig at du forstår hvordan teknologien fungerer. Det er tross alt denne alarmsystemet vil være avhengig av for å varsle operatørene ved alarmsentralen.
Hva er GSM-teknologi?
Utvikling av GSM-teknologien vi bruker i dag startet opp allerede i 1982 av det europeiske telefoniselskapet ETSI i samarbeid med CEPT. Opprinnelig stod forkortelsen for Groupe spécial mobile, men dette ble i løpet av kort tid endret til Global System for Mobile Communication.
GSM fungerer som et digitalt system for mobiltelefoni, og brukes i dag i 212 land og territorier rundt om i verden. Teknologien benytter seg av forskjellige frekvensbånd for radiobølgene som sendes ut avhengig av landet de brukes i.
Om lag 85% av alle mobiltelefoner på markedet benytter seg av GSM-teknologi. Det er dette frekvensbåndet som brukes til mobildata og –telefoni. Med kommunikasjon via radiobølger sørger GSM for raskere overføring av signaler. Dette er bakgrunnen for teknologiens spredning på verdensbasis.
I Norge er det selvfølgelig ikke bare mobiloperatører som benytter seg av GSM-nettverket. Med veksten i boligalarmer på det norske markedet er det nå også flere alarmselskaper som tilbyr såkalte GSM-alarmer.
GSM-alarmer og hvordan de fungerer
Med en GSM-alarm benytter alarmselskapet seg av teknologiens radiobølger for å opprettholde kommunikasjon mellom alarmsentralen og alarmsystemet i huset. Varslinger og alarmer blir altså sendt trådløst via GSM-bølgene og responstiden kortes dermed ned.
Når en sensor i huset eller på dør/vindu utløses blir det altså sendt umiddelbar beskjed til operatørene ved alarmsentralen. Dette medfører at man ikke trenger noen fysisk tilkobling for at alarmsystemet skal fungere optimalt.
Med GSM-teknologi blir det også mulig å integrere applikasjoner for mobiltelefon. Så lenge mobilen din benytter seg av GSM-nettverket vil signalene fra alarmsystemet også kunne sendes direkte til deg.
Det er mange norske familier som opplever dette som en svært praktisk funksjon. Via GSM-nettverket blir det også mulig å fjernstyre alarmen så lenge man har mobildekning. Da kan du skru lys og elektronikk av og på, samt følge med på alarmen når du ikke er hjemme.
GSM blant norske alarmselskaper
Det er en del variasjon i hvordan GSM brukes av de norske alarmselskapene. Nesten alle har imidlertid GSM integrert i alarmsystemet på en eller annen måte.
Sector Alarm har eksempelvis et alarmsystem helt og holdent basert på GSM-teknologi. Her er altså alarmen hjemme hos deg koblet opp til sentralen ved hjelp av radiobølger.
Bakgrunnen for dette valget er, i følge Sector Alarm, primært et mer estetisk alarmsystem. Når all kommunikasjon mellom hjemmet og sentralen er trådløs blir det heller ikke noe behov for ledninger inn i huset.
Verisure benytter seg på den annen side av bredbåndsteknologi for kommunikasjon mellom alarmsystemet ditt og alarmsentralen. Dette betyr en mer sikker alarm, i og med at den er kablet, som ikke er avhengig av GSM-dekning i boligen.
Allikevel kommer de fleste standardpakker med valg mellom GSM og bredbåndsløsning. Begge systemene har svakheter. Ved å ha en ekstrasikring dersom en av de to skulle streike blir alarmsystemet enda tryggere.
Fastlinje benyttes også av alarmsentraler
Før var det veldig mye mer vanlig for norske husholdninger å ha fasttelefon. Men med ny mobilteknologi som har vokst i rekordfart er det mange som velger bort en telefonlinje til hus eller leilighet.
Allikevel eksisterer det fortsatt teknologi for å koble alarmsystemet hjemme på en fastlinje. For de som fortsatt benytter seg av fasttelefon kan dette være en god og stabil løsning.
Har du imidlertid kun mobiltelefon er det sannsynligvis gunstigere å gå for et alarmsystem med mulighet for bredbånd- eller GSM-oppkobling. Når det kommer til boligalarmer er det enklest å koble systemet opp på teknologi som allerede finnes i hjemmet.
Fordeler og ulemper med GSM-alarmer
Så hva bør du velge? Er det smartest å gå for en GSM-alarm eller en bredbåndsløsning? Dette vil avhenge helt og holdent av hvor i landet du bor og hva du er komfortabel med.
Den største fordelen med en GSM-alarm er den samme som med mobiltelefon. Varselsignalene sendes via radiobølger på rekordfart og du kan dermed regne med kort responstid fra alarmsentralen.
Ved hjelp av GSM blir det også enkelt å koble alarmsystemet opp mot mobiltelefonen. På denne måten blir det mulig å fjernstyre og følge med på boligalarmen din.
Den største svakheten til GSM-alarmer er selvfølgelig at mobilnettet kan gå ned. Dersom dette skulle skje på et kritisk tidspunkt vil du ikke ha noen oppkobling til alarmsentralen.
For å få mest sikkerhet ut av boligalarmen kan det ofte være lurt å skaffe seg en pakke med funksjonalitet for begge typer teknologi. Da kan du føle deg trygg på at du alltid er koblet opp til alarmsentralen din.