min logo Få tilbud på boligalarm
Brannsikkerhet i borettslag

Brannsikkerhet i borettslag

Dersom du bor eller er styremedlem i et borettslag kan det ikke presiseres nok hvor viktig brannsikkerhet er. Med flere familier i ett bygg kan en eventuell få katastrofale følger.
Derfor er det viktig å få på plass nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå brann i borettslaget ditt. Her går vi gjennom brannsikkerhet for disse byggene og hvordan du bør gå fram for å få et godt system på plass

Ta brannsikkerhet på alvor

Først og fremst er det viktig at brannsikkerhet tas på alvor. Det er styret som har ansvar for at beboere og sameiere har tett oppfølging av lovgivningen rundt brannvern. Her er det spesielt viktig at samtlige familier i borettslaget tar et ansvar.

Det er selvfølgelig bra om 90% av beboerne er godt kjente med rutinene for brannsikkerhet. Men hvis de resterende 10% gir blaffen er hele borettslaget utsatt. Derfor skal det alltid informeres nøye om brannsikkerhet i bygget.

Både justis- og beredskapsdepartementet og brannvesenet i Norge sier at når det kommer til brann teller hvert sekund. Dersom det skulle begynne å brenne i borettslaget er det med andre ord svært viktig at beboerne vet hva de skal gjøre.

Når en brann først er i gang går ting raskt. Flammene kan spre seg på kort tid, og sannsynligheten for å miste liv er høyere hvis familiene i bygget reagerer for sakte.

> Bruk vår anbudstjeneste: Sammenlign alarmtilbud for borettslag og sameier

Involver naboene i brannsikkerhetstiltak

For å forebygge mot livstruende branner er det viktig at hele borettslaget tar ansvar for brannsikkerhet. Dersom du sitter i styret bør du sørge for at alle naboene er innforståtte med rutinene deres.

Det er lurt å innkalle til møte om brannsikkerhet i borettslaget for å bedre sikkerheten. Dersom lovverket endrer seg er det også viktig å informere beboerne om dette.

Best mulig brannsikkerhet får man i borettslag ved at alle familiene har et ansvar dersom en brann skulle oppstå. Da vil beboerne oppleve en større plikt til brannsikkerhet. Og reaksjonstiden ved brann vil bli kortere for alle naboene.

Det er ikke nødvendigvis slik at et skriv om brannsikkerhet er nok i borettslaget. Forsøk å få alle beboerne til å spille på lag og ta rutinene på alvor. Når alle vet hva de skal gjøre ved en brann reduseres faren for å miste liv betraktelig.

Eldre bygårder er mest utsatt

Leilighetene i nyere blokker bygges i dag som såkalte enkeltceller. Dette betyr at konstruksjonen gjennomføres slik at en brann ikke skal spre seg i bygget. Bor du i et nytt borettslag kan du altså regne med at bygget i seg selv har høy brannsikkerhet.

I eldre bygårder er imidlertid faren for både brann og spredning av brann veldig mye større. Ting som åpninger i leilighetene og trapperom medfører at brannen kan spre seg raskere. Da er det enda viktigere at beboerne tar ansvar for brannsikkerhet i boligene sine.

Byggemateriale vil også ha mye å si for brannsikkerhet. Dersom man bor i en bygård av tre er brannfaren spesielt høy. Da vil brannen spre seg raskt hvis det først begynner å brenne.

Disse tingene er det viktig å snakke om med beboerne i borettslaget. Vær tydelig på hvor raskt ting går ved en brann. For at naboene skal ta ansvar må de forstå rutinene for brannsikkerhet og ta disse på alvor.

Spredning av brann i enebolig-områder

Dersom du bor i enebolig kan det godt hende at du er del av et sameie. Her er selvfølgelig også brannsikkerhet svært viktig. Står husene tett er det på ingen måte sikkert at brannen ikke vil spre seg.

Derfor må også sameier ha gode rutiner for brannsikkerhet. Det absolutt viktigste når det kommer til brann er rask reaksjonstid og varsling hos beboerne.

I både sameie og borettslag er det lurt å øve på brannrutinene flere ganger i året. Da får naboene repetisjon i hva de skal gjøre hvis en brann oppstår. Og innflyttere får en god gjennomgang i rutinene de skal følge.

Brann sprer seg raskt avhengig av ting som vind, temperatur og byggemateriale. Men det vil alltid gå fortere enn man kanskje tror. Og det er det viktig at alle i sameiet eller borettslaget har en god forståelse for.

En brannalarm vil gjøre borettslaget tryggere

Det er ingenting som er så viktig som brannsikkerhet i et borettslag. Rask varsling redder liv. Med en brannalarm installert i bygget blir familiene som bor der enda tryggere.

Brannalarm for borettslag har direkte oppkobling til alarmsentral som er bemannet 24 timer i døgnet, hele året. Dersom en røyksensor oppdager brann vil alarmen gå umiddelbart.

Da varsles også brannvesenet og responstiden blir kraftig redusert. Med gode rutiner på plass får beboerne mer tid på å komme seg ut med en brannalarm installert.

For å skaffe best mulig tilbud på brannalarm til ditt borettslag bør du benytte deg av vår anbudsside. Disse tjenestene er gratis og uforpliktende. Samtidig gir de deg en god oversikt over forskjellige tilbydere i nærområdet.

Finn beste og billigste boligalarm til ditt bruk

Gratis og uforpliktende tjeneste

  1. Beskriv ditt behov

    Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

  2. Få tilbud fra flere selskaper

    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

  3. Velg det beste tilbudet

    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

Gå videre