min logo Få tilbud på boligalarm
Brannalarm

Bør man ha optisk eller ionisk røykvarsler?

Røykvarslerne som leveres i dag kommer i to varianter: optiske og ioniske. Brannsikring er én av de to viktigste hovedfunksjonene på boligalarmen din. Derfor er det lurt å sette seg inn i hvordan røykvarslerne fungerer.

Dersom man skal skaffe et helt optimalt boligalarmsystem gjør man lurt å gjøre seg kjent med det havet av valgalternativer man har. Det er overraskende stor forskjell på de forskjellige alarmpakkene som tilbys. Både med tanke på hvor omfattende de er og teknologien som benyttes.

Setter du deg inn i disse to systemene, kan du velge det brannalarm-oppsettet som er mest gunstig for din bolig og familie. Da vil du også føle deg tryggere på at brannsystemet er så sikkert som overhodet mulig.

Slik fungerer en optisk røykvarsler

Optiske røykvarslere er det nyeste tilskuddet til brannsikringsmarkedet. Her benyttes det optiske sensorer for å oppdage røykutvikling i boligen. Det skal nevnes at denne typen røykvarsler verken filmer eller tar bilder hjemme hos deg.

En optisk røykvarsler er utstyrt med en lyskilde. Ved hjelp av en innebygd linse omgjøres denne lyskilden til en lysstråle som lyser ut i rommet der røykvarsleren er installert. Og det er når denne lysstrålen blir brutt at alarmen går.

Dersom det utvikles røyk i et rom utrustet med en optisk røykvarsler vil dette i løpet av kort tid bryte lysstrålen fra røykvarsleren. Dette registreres på den fotoelektriske sensoren på røykvarsleren og utløser alarmen.

Med andre ord benytter en optisk røykvarsler seg av forholdsvis avansert teknologi for å fange opp brann så raskt som mulig. Allikevel er det i dag helt vanlig å få tilbud om en slik røykvarsler som del av standard alarmpakker.

Slik fungerer en ionisk røykvarsler

En ionisk røykvarsler er en eldre versjon av røykvarsler som har vært lengst på det norske markedet. Disse røykvarslerne har et radioaktivt tegn på seg, fordi de benytter seg av radioaktiv stråling.

Inne i ioniske røykvarslere befinner det seg en radioaktiv kilde som stråler ut i rommet røykvarsleren er installert i. Dersom denne strålen treffer gass vil den bli positivt ladet og dermed trekkes mot en negativt ladet plate inne i røykvarsleren.

Når gassen da treffer denne negativt ladde platen vil røykvarsleren gå. Ioniske røykvarslere har imidlertid visse begrensninger med tanke på forskrifter om helse.

For at den radioaktive kilden ikke skal være helseskadelig er det nemlig bare lov til å ha en viss mengde av den i røykvarsleren. Som vi vet fra kjemien brytes radioaktive kilder ned over tid. Konsekvensen er at en ionisk røykvarsler fungerer dårligere ettersom årene går.

Fordeler og ulemper med en optisk røykvarsler

Den største fordelen med en optisk røykvarsler er at den er like effektiv år etter år. Så lenge batteriene byttes er det ingen deler av teknologien som vil svekkes over tid. Altså trenger man ikke å bekymre seg for at røykvarsleren blir dårligere på å plukke opp røykutvikling i boligen.

Optiske røykvarslere er også spesielt gode til å plukke opp ulmebrann. Ved det minste brudd på lysstrålen som sendes ut i rommet vil alarmen aktiveres. Da blir også responstiden fra alarmselskapets side kortet ned.

Det viser seg om og om igjen at tidlig varsling om brann redder liv. Dette er også bakgrunnen for at justis- og beredskapsdepartementet og brannvesen anbefaler et godt brannvarslingssystem. Med en optisk røykvarsler vil brannen sannsynligvis plukkes opp raskere.

Baksiden med en optisk røykvarsler er at de er dyrere enn en ionisk røykvarsler. Teknologien krever flere komponenter for å fungere optimalt. Derfor må man gjøre en vurdering på om det er verdt pengene.

Fordeler og ulemper med en ionisk røykvarsler

Overtaket til ioniske røykvarslere er at de er billigere enn optiske røykvarslere. Disse masseproduseres i dag over en lav sko og prisen på alarmpakker med denne løsningen vil derfor være lavere.

Ioniske røykvarslere er også spesielt gode på å oppdage flammebrann. Da vil det produseres mye gass som raskt vil tiltrekkes den negativt ladde platen i røykvarsleren.

På den annen side er disse røykvarslerne ikke like gode til å plukke opp ulmebranner. Her har en optisk røykvarsler bedre funksjonalitet. Videre må også ioniske røykvarslere byttes ut oftere enn optiske.

Som nevnt vil den radioaktive kilden i røykvarsleren bli svakere og svakere over tid. Derfor må man følge godt med dersom man har et brannsystem med ioniske røykvarslere. Det er også større fare for falsk alarm når varsleren er basert på å plukke opp gass.

Velg røykvarsler i henhold til dine behov

Når du skal velge alarmsystem er det viktig at du tar en skikkelig titt på røykvarslerne som tilbys. Snakk gjerne med alarmselskapet og spør om hvilken løsning som passer best for deres bolig.

Er det fare for ulmebrann i små rom dere ikke befinner dere ofte i er sannsynligvis en optisk røykvarsler det beste alternativet. Dersom man ønsker en billigere løsning vil en ionisk røykvarsler også gjøre en god jobb på å fange opp røykutvikling.

Husk på at brannsikkerhet skal tas på alvor. Derfor er det viktig å få installert røykvarsler, uansett hva slags type dere velger, i alle rom hvor det er fare for brann. Snakk med montøren fra alarmselskapet om den beste løsningen i deres bolig.

Bruk vår anbudstjeneste: Klikk her for å fylle inn et skjema og få uforpliktende tilbud på brannalarmer

Finn beste og billigste boligalarm til ditt bruk

Gratis og uforpliktende tjeneste

  1. Beskriv ditt behov

    Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

  2. Få tilbud fra flere selskaper

    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

  3. Velg det beste tilbudet

    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

Gå videre