min logo Få tilbud på boligalarm
Alarmsentral

Alarmsentraler: Slik fungerer begge alarmsentralene

Når det er snakk om boligalarmer vil du som oftest høre begrepet alarmsentral kastet en hel del rundt. Hva som menes med dette vil ha mye å si for boligalarmen din. Det finnes nemlig to vidt forskjellige typer alarmsentral i et boligalarmsystem.

For å velge den boligalarmen som er best for deg er det viktig å gjøre seg kjent med begrepene. Da vil du være helt sikker på at du får den sikkerheten i hus eller leilighet som du hadde tenkt deg.

Her går vi gjennom funksjonene til de to alarmsentralene som er tilknyttet en boligalarm. Biter du deg merke i denne informasjonen vil det være enkelt å velge et godt boligalarmsystem.

Hva er egentlig en alarmsentral?

En alarmsentral er i alle tilfeller en sentral for tolkning av alarmsignaler. Om det er en fysisk person eller en maskin som leser signalene har ingenting å si. En alarmsentral er uansett et senter signaler fra sensorer i hjemmet passerer gjennom og behandles.

Men i et boligalarmsystem er det to typer alarmsentraler. Den ene er alarmboksen du har installert hjemme. Og den andre er der operatørene for boligalarmselskapet sitter på jobb og leser signalene som kommer inn.

Det er forskjell på tilbyderne av boligalarmer på det norske markedet. Noen har det som kalles for ’direkte tilknytning til en alarmsentral’. Mens andre kun tilbyr alarm som varsler deg, og ingen andre, når sensorene går av.

For å velge best mulig boligalarm er det derfor viktig at du setter deg inn i hvordan disse sentralene fungerer, hver for seg og i kombinasjon. Da unngår du å velge et boligalarmabonnement som mangler funksjoner du ønsker deg.

Alarmsentral bemannet av alarmselskap

En alarmsentral kalles gjerne for en vaktsentral. Dette er et fysisk kontor hvor det sitter alarmoperatører og vektere. Denne typen alarmsentral er bemannet hele døgnet, hele året, og med en direkte tilknytning har du alltid noen å kontakte ved innbrudd eller brann.

Denne alarmsentralen har altså en sentral funksjon i ditt distrikt for å lese alarmsignaler. Operatørene som sitter her er erfarne og har god kompetanse på å tolke signalene som kommer inn. Dette sørger for et vanntett alarmsystem der du slipper å lese utløsninger av boligalarmen på egenhånd

Det er videre vanlig at denne alarmsentralen har en direkteoppkobling til det lokale brannvesenet. Boligalarmpakker i dag har de primære funksjonene innbruddsalarm og brannalarm.

Når hvert minutt teller, både ved brann og innbrudd, vil alarmsentralen hjelpe deg. Ved faretruende situasjoner vil operatørene alltid sette i gang en umiddelbar vekterutrykning til hjemmet ditt.

Alarmsentralen hjemme i huset ditt

Så har du den alarmsentralen som også gjerne kalles for «hjertet av alarmen». Det ville ha vært veldig mye mer logisk å henvist til den som en hjerne. For det er tross alt her alle alarmsignalene leses og sendes videre.

Denne alarmsentralen er en liten boks som sitter fastmontert på en vegg i hjemmet ditt. Du kan på mange måter sammenligne den med en fjernkontroll til TV. Boksen gjør det mulig for deg å styre alarmen og vil sende ut et signal dersom alarmen går.

Dette forekommer ved at en av sensorene i boligen, enten dør/vindu-sensorer eller røyksensorer blir utløst. Signalet sendes umiddelbart til alarmsentralen. Avhengig av typen alarm vil boksen sende informasjonen videre til vaktselskapets alarmsentral.

Boligalarmmarkedet i Norge har vokst seg stort. Der man før til dags bare hadde en enkel brann- og/eller innbruddsalarm kan du nå få alarmsentralen din med svært avansert teknologi. Såkalte smartalarmer blir stadig mer vanlige, der alarmsentralen i tillegg til enkle sensorer er koblet til eventuelt videokamera, inngangsdøren, luftfuktighetsmåler og mye mer.

Fordeler med en bemannet alarmsentral

Den absolutt største fordelen med en bemannet alarmsentral er at du har noen å kontakte dersom du opplever en faretruende situasjon i hjemmet. Operatørene som jobber på disse vaktsentrene er erfarne og vil sende ut en vekter umiddelbart ved behov.

Når noen sitter og kontinuerlig leser alarmsignalene som sendes fra boligen din kan du også føle deg trygg på at det alltid er noen hjemme. Med en alarm uten tilknytning til alarmsentral er det kun du som varsles.

Selv om du får med deg signalene er det en rekke situasjoner hvor det ikke vil være mulig for deg å gjøre noe. Er du på jobb, eller ferie, blir du nødt til å lese alarmsignalene selv og gjøre en vurdering på om du skal ringe politiet.

Med bemannet alarmsentral slipper du dette helt og holdent. Som del av abonnementsprisen din betaler du for å ha direktekontakt med vaktsentralen til alarmselskapet.

Se våre anbudstjenester for de forskjellige boligalarmene:

Vi har også en rekke nyttige artikler med tips og informasjon som du kan finne i denne oversikten.

Plasser alarmsentralen strategisk i hjemmet

Uansett om man tenker på alarmsentralen i hjemmet som hjertet eller hjernen til alarmsystemet er det viktig å huske på at boksen er kritisk for optimal funksjon. Hvis noen skulle klare å sabotere sentralen vil ikke alarmen fungere som den skal.

Derfor er det viktig å montere alarmsentralen du har hjemme på et strategisk sted, som helst er forholdsvis diskret. Men unngå for all del å sette den opp hvor det er vanskelig å komme til den. Montøren av alarmsystemet ditt vil hjelpe deg med hvor alarmsentralen best mulig kan plasseres.

Finn beste og billigste boligalarm til ditt bruk

Gratis og uforpliktende tjeneste

  1. Beskriv ditt behov

    Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

  2. Få tilbud fra flere selskaper

    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

  3. Velg det beste tilbudet

    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

Gå videre